Przetwórstwo mięsne

 

Skuteczna walka z mikroorganizmami chorobotwórczymi w mięsnych zakładach produkcyjnych ma kluczowe znaczenie dla osiągnięcia wysokiej jakości produktu końcowego. W przemyśle przetwórstwa mięsnego redukcja Salmonelli i  Campylobacter są niezbędne, aby mówić o bezpiecznej żywności.

Procesy mycia, patroszenia i cięcia tuszek stwarzają okazję do krzyżowania się bakterii z produktem, co  może doprowadzić do skażenia produktu gotowego.

Sanityzacja i dezynfekcja wody przy zastosowaniu systemów Bravo to walka z zagrożeniami mikrobiologicznymi na każdym etapie produkcji. Krążąca w instalacjach zamkniętych woda procesowa będzie wolna od bakterii chorobotwórczych dzięki ciągłej pracy reaktora dozującego ClO2 do instalacji wodnej. Niskie stężenia biocydu, wybiórcza reaktywność i skuteczność działania w szerokim zakresie pH, to gwarantuje uzyskanie wolnego od mikroorganizmów produktu.

Powszechną metodą zapobiegającą skażeniom wtórnym jest wprowadzenie do wody chłodzonej chloru i jego pochodnych. Jednak środki te są wrażliwe na wartości pH, łatwo reagują z aminami, fenolami i innymi związkami organicznymi, wpływając tym samym na pogorszenie smaku
i zapachu uzdatnianej wody.

Poniższy wykres przedstawia efektywność biobójcza ClO2 w porównaniu do chloru: