Ochrona procesów przetwórczych przed zakłóceniami i stratami związanymi z Salmonellą, E.coli, Listerią, Pseudomonas i Campylobacter, ma związek z zapewnieniem skutecznie uzdatnionej wody procesowej.
Wymagania stawiane przed producentami żywności są coraz bardziej rygorystyczne,a identyfikacja produktu jest podstawą do zdiagnozowania poprawności przeprowadzonych procesów produkcyjnych.
Systemy uzdatniania wody oparte na dezynfekcji i sanityzacji dwutlenkiem chloru oferują najlepszą możliwą kombinację: wydajności, bezpieczeństwa i efektywności kosztowej, w celu osiągnięcia, bezpiecznego dla zdrowia produktu.
Zalety stosowania ClO2 w przemyśle spożywczym:
– jest bezpieczny, nietoksyczny dla zdrowia ludzkiego;
– nieszkodliwy dla roślin i zwierząt;
– zabija praktycznie wszystkie bakterie, wirusy, grzyby, pleśnie i zarodniki;
– ma wpływ na przedłużoną trwałość produktów;
– zwalcza nieprzyjemny zapach i smak wody;
– skuteczny w szerokim zakresie pH;
– efekt działania niezależny od temperatury i twardości wody;
– możliwość dezynfekcji dużych zbiorników wodnych bez potrzeby ich opróżniania i mechanicznego usuwania warstwy osadów oraz ponownego napełniania;
– prostota i bezpieczeństwo dozowania;
– zapewnienie doskonałej jakości wody od początku do końca procesów przetwórczych;
Systemy Scotmas Bravo w zakładach przetwórczych można skonfigurować i zintegrować z systemami kontroli, aby automatycznie mierzyć
i kontrolować resztki biocydów, zapewniając, że tylko tyle – i nic więcej – nie zostanie zastosowane w celu zapewnienia pełnej ochrony przed niebezpiecznymi bakteriami.